Țările unde nu trebuie să plătești bacșiș la baruri și restaurante. În unele dintre ele este tradus prin mită
În multe țări, inclusiv România, datul de bacșiș este considerat a fi un semn de decență, o indicație a faptului că apreciezi efortul depus de către chelneri, șoferi de taxi sau portari, spre exemplu.
Cu toate acestea, acest gest poate deveni o provocare ce ține de etichetă atunci când călătorești în străinătate.
Pentru cei care nu agrează bacșișul, fie din zgârcenie sau alte motive, iată câteva țări unde vacanțele ar fi mai puțin costisitoare.
Țări unde nu ești obligat nici măcar moral să lași bacșiș
Australia
În Australia, bacșișul nu este obligatoriu, însă nici nu este privit cu dispreț. În marile orașe, există o taxă de serviciu de 10% adesea inclusă în factură.
Elveția
Nu este neapărat să lași bacșiș în Elveția, unde taxele de serviciu sunt incluse în prețuri în majoritatea locurilor conform legii federale.
Cu toate acestea, dacă ești mulțumit de un serviciu, nu te arestează nimeni dacă dai.
Argentina
În conformitate cu o lege a muncii din 2004, este ilegal să dai bacșiș angajaților din hoteluri sau restaurante. Asta nu înseamnă că nu se întâmplă, nici că nu este binevenit.
Legea nu este aplicată regulat, totuși, bacșișul reprezintă aproximativ 40% din venitul mediu al unui chelner argentinian, așa că este o amabilitate să lași ceva în plus.
Belgia
Salariile sunt atractive în Belgia, astfel că nu se așteaptă nimeni să lași bacșiș. Cu toate acestea, nu vei fi alungat din restaurant pentru că oferi 10%.
Polinezia Franceză
Nimeni nu se așteaptă la bacșiș în Polinezia Franceză, ba chiar, dacă ești impresionat de un serviciu excelent și oferi un bacșiș, destinatarul s-ar putea să-l refuze.
Singapore
Datul de bacșiș este, într-o oarecare măsură, controversată în Singapore. Oficial, este descurajat: de fapt, site-ul guvernamental afirmă că „bacșișul nu este un mod de viață” pe insulă.
Țări unde acest lucru reprezintă o ofensă
Japonia
Este un gest de sfidare să oferi bacșiș în Japonia, unde norma culturală este să te mândrești cu munca ta. Angajații țin foarte mult la standarde înalte atunci când furnizează un serviciu: nu este nevoie de bacșiș pentru a simți aprecierea.
De fapt, oferirea unui bacșiș sugerează că nu crezi că angajatorul le recunoaște valoarea, așa că nu îi plătește suficient.
China
Aici, este aproape interzis. Lăsarea unui bacșiș era interzisă în China timp de decenii. Bacșișul este sinonim cu mita aici.
În ziua de azi, în mare parte a țării, este considerat o ofensă personală față de personalul restaurantelor sau hotelierilor dacă le lași bacșiș.
Excepția o reprezintă ghizii turistici sau șoferii de autobuz turistic: lor, le poți oferi bani pentru eforturile depuse fără să-i jignești.
Coreea de Sud
La fel ca în Japonia și China, datul de bacșiș este considerată o treabă complet neserioasă în Coreea de Sud.